Pierwszym etapem powstawania piwa jest zacieranie słodu. Jak wiadomo, jest on najważniejszym składnikiem piwa – ważniejszym nawet niż chmiel. Aby słód nadawał się do warzenia, musi być wcześniej rozdrobniony i pokruszony.
Proces ten sprawia, że woda łatwiej dojdzie do ziaren. Rozdrobniony słód trafia następnie do kadzi zaciernej, a tam mieszany i podgrzewany jest z przefiltrowana wodą. Na tym etapie związki ze słodu przenikają do wody tworząc ekstrakt.
Słody ciemne, jasne, pszeniczne
Do warzenia piwa najczęściej używane są słody jęczmienne.
Wśród nich wyróżnia się:
- słody ciemne – Mep?Cara Munich Light, Mep?Caramel, Mep?Dark
- słody jasne – Mep?Ale, Mep?Lager, Mep?Pilsner.
Kolejny etap warzenia piwa to filtracja. Ekstrakt trafia do specjalnej kadzi filtracyjnej, gdzie nierozpuszczone części ziarna oddzielane są klarownej brzeczki. Trwa to około 3 godzin.
Następnie odbywa się warzenie. Poddana filtracji brzeczka przepompowywana jest do kotła warzelniczego. W tym momencie dodawany jest chmiel, a cała zawartość jest podgrzewana w celu uzyskania odpowiedniej goryczy, barwy i klarowności.
Po podgrzaniu, całość schładza się w kadzi osadowej. Bardzo ważna jest optymalna temperatura, ponieważ wtedy dodaje się drożdże, które są wrażliwe na zbyt dużą temperaturę.
Następny etap to fermentacja i leżakowanie. Dużą rolę odgrywają tutaj drożdże, które rozkładają cukry na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Proces ten trwa ok dwóch tygodni i kończy się kiedy uzyskamy odpowiednią zawartość alkoholu.
Następnie piwo przepompowywane jest do tanków leżakowych i przez 7 dni odpoczywa i dojrzewa w niskiej temperaturze. Po tym procesie piwo znowu poddawane jest filtracji.
Dzięki temu uzyskuje piękny połysk i jest klarowne. Ostatni etap to rozlew. Gotowe piwo rozlewane jest do butelek i puszek, po czym trafia do sklepów i konsumentów.