Jak powstaje piwo? Proces warzenia

sobota, Maj 20th, 2017

Pierwszym etapem powstawania piwa jest zacieranie słodu. Jak wiadomo, jest on najważniejszym składnikiem piwa – ważniejszym nawet niż chmiel. Aby słód nadawał się do warzenia, musi być wcześniej rozdrobniony i pokruszony.

Proces ten sprawia, że woda łatwiej dojdzie do ziaren. Rozdrobniony słód trafia następnie do kadzi zaciernej, a tam mieszany i podgrzewany jest z przefiltrowana wodą. Na tym etapie związki ze słodu przenikają do wody tworząc ekstrakt.

Słody ciemne, jasne, pszeniczne Malteurop Polska

Sklep internetowy Malteurop Polska słody ciemne, jasne, pszeniczne słód pilzneński

Do warzenia piwa najczęściej używane są słody jęczmienne.

Wśród nich wyróżnia się:

 

Sklep internetowy Malteurop Polska słody ciemne, jasne, pszeniczne słód pilzneński

Innym rodzajem są:

 

Dużą popularnością cieszą się także: 

 

Sklep internetowy Malteurop Polska słody ciemne, jasne, pszeniczne słód pilzneński
Kolejny etap warzenia piwa to filtracja. Ekstrakt trafia do specjalnej kadzi filtracyjnej, gdzie nierozpuszczone części ziarna oddzielane są klarownej brzeczki. Trwa to około 3 godzin.

Następnie odbywa się warzenie. Poddana filtracji brzeczka przepompowywana jest do kotła warzelniczego. W tym momencie dodawany jest chmiel, a cała zawartość jest podgrzewana w celu uzyskania odpowiedniej goryczy, barwy i klarowności.

Po podgrzaniu, całość schładza się w kadzi osadowej. Bardzo ważna jest optymalna temperatura, ponieważ wtedy dodaje się drożdże, które są wrażliwe na zbyt dużą temperaturę.

Sklep internetowy Malteurop Polska słody ciemne, jasne, pszeniczne słód pilzneński

Następny etap to fermentacja i leżakowanie. Dużą rolę odgrywają tutaj drożdże, które rozkładają cukry na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Proces ten trwa ok dwóch tygodni i kończy się kiedy uzyskamy odpowiednią zawartość alkoholu.

Następnie piwo przepompowywane jest do tanków leżakowych i przez 7 dni odpoczywa i dojrzewa w niskiej temperaturze. Po tym procesie piwo znowu poddawane jest filtracji.

Dzięki temu uzyskuje piękny połysk i jest klarowne. Ostatni etap to rozlew. Gotowe piwo rozlewane jest do butelek i puszek, po czym trafia do sklepów i konsumentów

 

Polecamy:

Sklep internetowy – Malteurop.pl

 

Zobacz również:

Malteurop ? lider w branży słodownictwa

Malteurop ? największy producent słodu na świecie

Rozwijasz biznes piwowarski? Nawiąż współpracę z Malteurop – największym producentem słodu na świecie!

Jesteś początkującym browarnikiem? Poznaj ofertę Malteurop ? największego producenta słodu na świecie!

Jesteś Początkującym Browarnikiem? Rozwiń Swój Biznes Z Malteurop!

 

Odpowiedz